Welke soorten internetverbinding zijn er?
Internet is intussen een onmisbaar gegeven in onze maatschappij. Maar er zijn veel verschillende soorten verbindingen. Het ene internet, sneller dan het andere. Soms is het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze verbindingen en welke past het beste bij jou?
Van deze afkorting heb je vast al eens gehoord. Het staat voor asymmetric digital subscriber line en is een type breedbandverbinding. Met een koperdraad die over je telefoonlijn loopt, wordt er een internetverbinding gemaakt. Wil jij een ADSL-verbinding? Dan heb je dus wel een telefoonaansluiting nodig.
De snelheid van je ADSL-verbinding is afhankelijk van een aantal factoren. De downstream, ofwel het downloaden, is hier sneller dan de upstream, ofwel het uploaden. Je ontvangt dus sneller gegevens dan dat je ze verstuurt. Hiervoor staat ook het woord asymmetric in de naam ADSL. ADSL werkt via een speciaal modem. Hoe verder de afstand van dat modem tot de wijkcentrale, hoe slechter de verbinding van je internet zal zijn. Zeker als je verder weg dan 2 kilometer woont, heb je kans op traag internet. Je internetsnelheid zal er ook onder lijden als je tegelijk probeert te bellen, tv te kijken en te surfen op het net. Waarom zou je dan voor ADSL kiezen? ADSL is op bijna elk adres beschikbaar. Door de opkomst van nieuwe internettechnieken worden de kosten voor ADSL ook steeds lager. Dit betekent dus goedkoop internet.
Het zusje van de ADSL-verbinding is de VDSL-verbinding. Deze verbinding is iets sneller, en de afstand tot de wijkcentrale is vergroot. Daardoor is het internet ook iets duurder.
Ook de kabelverbinding werkt met een koperdraad. Maar dan via een coaxiale kabel in plaats van de telefoondraad, die ook weer aansluit op een speciale modem. Hierdoor ligt de algemene snelheid van je internet een stuk hoger. Ook wordt het niet beïnvloed door het eventueel tegelijk gebruiken van andere apparaten, zoals telefoon of tv. Alleen als er meerdere mensen op hetzelfde kabelnetwerk gebruikmaken van het internet, kun je een vertraging ondervinden. Je afstand tot de wijkcentrale speelt bij dit soort verbinding geen rol. Wat wel belangrijk is om te weten: je tv-abonnement en je internet-abonnement horen bij elkaar. Je moet als basisdienst televisie afnemen van een provider. Je moet dus zowel een internet- als tv-abonnement afsluiten om gebruik te maken van de kabel. Hierdoor kan je abonnement duurder uitvallen.
In tegenstelling tot de twee andere verbindingen werkt glasvezel niet met koperdraad, maar met lichtsignalen door een draad zo dun als een haar. Deze verbinding zorgt dat de snelheid nog hoger ligt. Het is de snelste internetverbinding die je tot nu toe thuis kunt afsluiten. Hoewel een glasvezelkabel kwetsbaarder is dan een koperdraad, is deze ook beter bestand tegen vaak voorkomende problemen zoals vocht. Het risico op storingen is daardoor erg klein. Glasvezel is dus duurzamer op de lange termijn. Echter, glasvezel is jammer genoeg nog niet overal beschikbaar. En zeker in de afgelegen gebieden kun je deze verbinding nog niet afsluiten voor je internet-abonnement. Sommige providers bieden glasvezel zelfs helemaal niet aan voor particulieren. Je keuze is daardoor beperkt en de kosten liggen dus iets hoger. Niet ideaal als je op zoek bent naar goedkoop internet, maar wel als je intensief gebruik maakt van het internet en een betrouwbare verbinding nodig hebt.
(bron foto: Shutterstock)