Glasvezel is de toekomst en wordt in Nederland steeds verder uitgebreid. Glasvezel is vergelijkbaar met een haar. Het is heel erg dun, namelijk 125 à 250 micron. Een micrometer is een lengtemaat en is 0,001 millimeter lang. U moet zich voorstellen dat dit één honderdste van bijvoorbeeld de dikte van een vel krantenpapier is. Glasvezel heet niet voor niets glasvezel want het bestaat uit twee soorten glas. Het is een flinterdunne kern ook "core" en een dikkere mantel ook "cladding" genoemd, die in elkaar gesmolten zijn. Om grote hoeveelheden data razendsnel over grotere afstanden kunnen te transporteren heeft men glasvezel ontwikkeld.
Waarom glasvezel
Om in de toekomst van alle nieuwe digitale ontwikkelingen te kunnen genieten is glasvezel uitermate geschikt. Met glasvezel is internet ook op uw televisie mogelijk, kunt u van interactieve en haarscherpe HD-Televisie bekijken, bellen met beeld of met zijn allen razendsnel gamen. Zelfs 3D televisie behoort tot de mogelijkheden van glasvezel. Ook het verzenden van enorme bestanden is via een glasvezel-verbinding zonder problemen mogelijk. Dit komt omdat glasvezel veel betrouwbaarder en stabieler is in vergelijking tot een gewone adsl-verbinding waarbij u afhankelijk bent van de afstand van uw aansluitpunt en de centrale van de adsl-aanbieder. Omdat glasvezel direkt aan huis wordt aangesloten heeft dit voor u geen invloed kunt u zeker zijn van een symmetrische en optimale snelheid.
Sneller glasvezel
Alhoewel we in Nederland al zeer stabiele, snelle en betrouwbare netwerken via de kabel hebben geeft een netwerk van glasvezel meer vrijheid. Inmiddels is het dataverkeer reeds met 60% explosief gegroeid en verwacht men in 2017 dat dit ten opzichte van afgelopen jaar zal verdrievoudigen. Deze enorme groei kan door glasvezel zonder problemen verwerkt worden. Alles gaat gewoon sneller of het nu om downloaden of uploaden gaat, u fotoalbums of back-ups van uw websites wilt maken, ja zelfs het op afstand verlenen van zorg wordt makkelijker dan ooit. Ook voor bedrijven is glasvezel aantrekkelijk, werknemers kunnen bijvoorbeeld van thuis uit werken, er zijn videoconferenties mogelijk en natuurlijk kunnen er ook back-ups op afstand gemaakt worden en laten we tot slot niet de glasvezel data en telefoniediensten vergeten.